Lucka 11

Så var det dags för min lucka i Retrojulkalendern. Efter lite dramatik igår när jag inte kunde logga in på bloggen så fick jag till slut ihop mitt innehåll. Och bakom lucka elva gömmer sig lite julklappstips till den retrotokige.

Annons

För vis av erfarenhet så vet jag ju att det inte alltid är så lätt för nära och kära att hitta klappar till en retrointresserad. Har man koll så vet man kanske att köpa en ny del till koppsamlingen. Auktionera en vas från Åseda. Eller loppisfynda ett soffbord i teak. Så är man hemma liksom. Men kanske har man inte varken tid eller kunskap nog att hitta rätt. Och därför. Några tips.

böcker

För en retrointresserad kan man alltid utgå ifrån att faktaböcker är av intresse. Vare sig det gäller en specifik designer som Stig Lindberg eller ett tema som kaffeserviser. Senaste boken som det snackas om är ”Tryckt till jul” som både Femtiotalsjakten och Gilas Grotta (bakom lucka sju i julkalendern)har recenserat och som handlar om julbonader från 50-talet. Låter mycket intressant!

eliåman

Om julklappsmottagaren gillar mer skönlitterär läsning så bör man definitivt satsa på Elis (från Femtiotalsjakten) två böcker i samma serie. Just nu kan man dessutom få böckerna signerade och hemskickade inslagna i retropapper. Bara en sådan sak.

picknick

Något som alltid brukar funka är ju textilier med retroinslag. Almedahls gör nytryck av bland annat Marianne Westmans kökshandukar med olika design. Här finns till exempel klassiker som Picknick och mer julinspirerade Köket för baket.

klänningar

Vill man slå till på något lite värre i prisklass som definitivt kommer får vilken retrofantast som helst att hoppa av glädje får jag tipsa om Orkanlia. Här kan man få en klänning uppsydd efter egna mått. Eller hör och häpna, beställa ett klädabonnemang. Jo, du läste rätt. Minst tre klänningar på ett halvår i samma eller olika modeller. I retrotyg dessutom. Kan ni förstå så lyxigt. Och på så sätt kan mottagaren själv bestämma plagg. Lite oklart om det även går att beställa herrkläder men det går ju att höra sig för.

elsa_vintage

Skulle det vara så att måttbeställt låter avancerat kan man ju slå till på en personal shopping med Elsa Billgren. Under några timmar får man ta del av  Söders bästa vintage- och loppisutbud i hopp om att hitta lite nytt till sin garderob. Med Elsas fingertoppskänsla för vintage-mode borde det funka både för damer och herrar. Kan inte bli annat än succé.

scandinavian retro

Och så avslutningsvis komne en liten bubblare. Det verkar nämligen som hela Sverige redan prenumererar på tidningen Scandinavian Retro. Och det med rätta. För här har vi verkligen en tidning av hög kvalitet. Men är det så att mottagaren ännu inte slagit till så är det bara att gratulera. Här har du en klapp det kommer pratas om hela 2015.

Så var lucka 11 öppnad. I morgon öppnar Caroline på Fina Fyndet nästa lucka.


Laddar